De best verborgen schatten van Nederland
(introductie)

Eindeloze velden met zonnebloemen. Eeuwigdurende klims met aan het einde een fantastisch uitzicht. Ruige natuurgebieden. Voor deze indrukken gaan we altijd naar het buitenland. Nederland is daarvoor te vlak, te veel bebouwd en te gecultiveerd. Toch kun je prachtig fietsen in Nederland. Dat hebben we ook al veel gedaan. En Nederland heeft het voordeel dat je niet eerst ver moet reizen voordat je in het zadel kunt.

Het onderweg zijn op de fiets is al een doel. Maar we willen vaak meer. Niet alleen natuur zien, maar ook cultuur. Deels vullen we dat al in door onderweg te gaan geocachen. Dat heeft ons al op bijzondere plaatsen gebracht. Maar er is vast nog veel meer te zien in Nederland.

In de krant kwam ik een recensie tegen van het boekje ‘Het beste van Nederland’, geschreven door Rik Zaal. Het is een samenvatting van de grote broer dat 1300 pagina’s telt. Zaal heeft 17 lijstjes gemaakt. Dan moet je denken aan onderwerpen als landschappen, gebouwen, musea en stadjes. Maar ook fietsen, wandelen, de zee en begraafplaatsen. Uiteindelijk een totaal van 130 onderwerpen. Volgens hem de mooiste plekken van Nederland.

Natuurlijk weet ik het veel beter. Die 130 zijn er veel te veel. Ik maak daarom weer een eigen selectie van bijzonder plaatsen die ik graag wil zien. En deze zet ik uit op de kaart van Nederland.

 

Natuur is iets waar we zuinig op moeten zijn. Het wordt ook steeds schaarser binnen ons kleine landje. Het is goed dat er organisaties zijn die hier voor waken. Van een aantal van deze organisaties zijn we lid. En als lid bent krijg je jaarlijks ook wat terug. Van Natuurmonumenten krijgen een boekje met ‘verborgen schatten’. Wat hebben we veel te zien in Nederland!
In de winter blader ik het door. Kastelen, molens, bijzondere huizen, natuurgebieden en nog veel meer. Ook hierin maak ik een selectie en zet dit ook uit op dezelfde kaart.

Later blijkt dat we nog een ander boek in de kast hebben staan waar leuke dingen in staan. Die betrek ik er ook bij. Alweer iemand die bijzonder plekjes in Nederland verzameld heeft. Er isgewoon ontzettend veel te zien in ons land.

Het bezoeken van deze plaatsen kan heel mooi op de fiets. Afhankelijk van de tijd die we hebben kunnen we een kortere of langere ronde gemaakt worden langs deze schatten. Met wat puzzelen en de fietsrouteplanner van de Fietsersbond kunnen routes gemaakt worden.

Soms een lang weekend. Andere keren een week. Elke keer weer een aantal vlaggetjes van de kaart. We vergapen ons aan van alles. De koortsboom, de MariaPeel, de mummie van Thorn. Het een nog meer bijzonder dan het ander.

En onderweg schrijf ik er een stukje over dat ik publiceer op de niet genomen weg.Maar omdat we verspreid fietsen, staan de blogs ook verspreid.

Deze webpagina gaat hier wat aan doen. Je kunt op drie manieren zoeken in de routes en bezienswaardigheden:

  1. Via een overzicht van de trajecten
    Deze is op datum en heeft per tocht alle informatie (gps-tracks, kaartjes, info-boekje)

  2. Via een geografisch overzicht (kaartje, geen links)

  3. Via een alfabetische lijst van de bezienswaardigheden. (links naar de blogs)

Daarnaast hebben we nog een aantal plekken die we willen bezoeken. Ook die heb ik op een Google kaartje uitgezet en kun je hier zien.

Heb je suggesties voor een te bezoeken plek, dan hoor ik het graag. Het liefst met coordinaat, naam en eventuele informatie. Je kunt me dan hier mailen.

Alle informatie is vrij voor persoonlijk gebruik. Wil je het commercieel gebruiken, dan graag even contact opnemen.

Terug naar de fiets site van Hans