De Ronde van Nederland via LF-routes
Van Garnwerd naar Alkmaar

Tip: Houdt de muis boven een blauw element om een foto te zien 

Het is herfstvakantie. De laatste gelegenheid om een paar dagen achter elkaar te fietsen voordat de dagen korter worden. De weersvoorspelling is niet super, maar omdat het nu mooi weer is gaan we toch.


Op het programma staat een aantal etappes van de ‘Ronde van Nederland via LF-routes’. Dit is een bestaande route van het Landelijk Fiets Platform. Eerder zijn we al vanuit Baflo, Noord-Groningen, naar het zuiden gefietst,. Nu gaan we boven langs. Bij Garnwerd sluiten we aan op de route. Het eerste deel gaat door het Groninger landschap en gaat ongeveer evenwijdig met het Reitdiep. Schilderachtige dorpjes als Ezinge, Saaksum en Oldehove glijden aan ons voorbij. Bij het gemaal Electra verlaten verlaten we het Reitdiep een tijdje, maar na Zoutkamp vindt de reünie plaats. Daarna volgt het Lauwersmeer.Het Lauwersmeergebied is leeg. Er zijn wel grote zwermen trekvogels aanwezig. Ik voel me een beetje als in het liedje van America.; I’ve been through the desert on a horse with no name. Alleen heeft mijn stalen ros wel een naam en is het niet echt een woestijn. Het heeft wel de leegte van een woestijn. Het is genieten hier van de rust en de ruimte. We ruiken de kamille en het enige wat te horen is, is het gakken van de ganzen.


Bikkelen
Na de dijk bij Lauwersoog krijgen we een andere wind. Het wordt een straffe wind tegen en het is flink bikkelen. De komende tijd zullen we niets anders zien dan zeedijken aan de rechterkant, Friese landerijen aan de linkerkant en van voren de wind.
In Moddergat is het tijd voor de lunch. Langs de dijk eten we een boterham op een bankje een boterham. We kijken uit op de visserhuisjes die nu als museum ingericht zijn. Ondanks de herfstvakantie is het ook hier niet echt druk. Onderweg komen we nauwelijks andere vakantiefietsers tegen. Het is duidelijk het einde van het seizoen.
Bij Holwerd gaan we iets meer het binnenland in. Hier komt het Friese landschap wat beter uit de verf. Toch weer anders dan het Groninger broertje. Dat is het mooie van dit rondje. Je ziet zoveel verschillende kanten van Nederland. We krijgen ons land nu echt eens op het netvlies. En de route is werkelijk perfect aangegeven. Bordjes van de LF10 wijzen je bij elke splitsing de juiste kant op.

Vreemde huisjes
We nemen een tijdje later afscheid van de dijk en gaan een stukje het binnenland in. De weg tussen Oudebildtzijl en Oudebildtdijk loopt over een dijk. De landarbeiders woonden hier op de dijk met hun achtertuin naar het wad gericht. Het zijn vreemde huisjes die erg schuin aflopen. Als we er langs fietsen kijken we overal naar binnen. Aan het interieur kunnen we constateren dat hier bijzondere mensen wonen. Binnendijks staan de grote boerderijen en de huizen van de rijken, op vlakke grote kavels  en beschermd door de dijk.
De eerste fietsdag zit er  bijna op. Het laatste stuk moeten we door de regen fietsen maar het deert ons niet. We zijn er bijna en het laatste stukje naar Sint Jacobiparochie gaat via een schelpenpad door de velden. In dit startpunt van het wandelpad naar Santiago-de-Compostella wacht ons een warme douche. Die kunnen we wel gebruiken na honderd kilometer in de benen.

In Harlingen regent het nooit.
De volgende dag worden we wakker met regen. Langzaamaan wordt het licht. Het blijft grijs en mistig. We overnachten bij een adres van ‘Vrienden op de fiets’. En hier zit altijd een goed ontbijt bij. Voor € 17,= per persoon zitten we heerlijk te schransen met Fries suikerbrood.
Maar dan moeten we er toch aan geloven. Het regenpak aan en op pad. We hebben een afspraak met mevrouw Modder in Hippolytushoef , waar we vanavond overnachten.
De route gaat weer weer terug naar de dijk. Onderweg zitten mannen in gemeentebusjes te wachten tot het droog wordt. De enigen die we tegen komen zijn de schapen die op de dijk grazen. Met hen moeten we soms de confrontatie aan. Wie gaat er voor wie opzij?
We zijn blij als we in Harlingen aankomen. Hier moet vast een bakje koffie met appeltaart te krijgen zijn en dat klopt ook. Maar of ze blij zijn met twee druipende fietsers in het restaurant?
Bij de bakker halen we een paar broodjes. Een vrouw heeft medelijden met ons. “In Harlingen regent het nooit!”zegt ze. Ik kijk naar buiten en zie de eenden door de straten zwemmen en denk ‘Zeg nooit nooit…’.
De route na Harlingen is een verademing. Eindelijk fietsen we aan de andere kant van de dijk met met uitzicht op de waddenzee. Casper de Robles is een Portugees die hier in de tachtigjarige oorlog goed werk aan de dijken heeft verricht. Zijn beeld met twee gezichten kijkt ons eerst toe en later na, als we richting Afsluitdijk gaan.

Geen ronde zonder Afsluitdijk
We vliegen over de Afsluitdijk. Het is een geluk dat we wind mee hebben. Daardoor komt het tempo niet onder de vijfentwintig kilometer per uur. Dat neemt niet weg dat dit een saai lang stuk is. En door de regen maken de auto’s ook meer lawaai dan normaal. Je kunt echter geen rondje Nederland doen zonder de Afsluitdijk te passeren. Bovendien is het wel leuk om nu te kunnen zeggen dat we hem gefietst hebben. Bij het monument nemen we even pauze voor de broodjes uit Harlingen. Daarna ben je ook zo in Den Oever.
Daar laat de zon zich weer zien. Ook wordt het landschap toch weer anders dan in Friesland. Zo onderscheidt ook Noord-Holland zich van zijn buur. Op een bankje in Stroe genieten we van de zon en laten we ons drogen in de wind. Hippolytushoef (wat een prachtige plaatsnaam) is vlakbij en daar is onze volgende overnachting. Dit dorp staat op een terp en heeft behalve een prachtige kerk, ook een leuke kroeg en in ‘de Kukel’ kun je heerlijk eten.

Puur genieten
We nemen afscheid van mevrouw Modder - het was weer een prima overnachtingadres. Voor vandaag staat maar een halve dag fietsen op het programma. In Alkmaar nemen we de trein terug naar Groningen, maar eerst gaan we nog van het Noord-Hollandse landschap genieten.
De lucht is wat opgetrokken, maar soms komen er nog rake buien over. Dit geeft een prachtig uitzicht en we kunnen meerdere regenbogen bewonderen. Het landschap verandert langzaam van een weidelandschap naar een duinlandschap. Ruim voordat we bij de zee zijn, ruiken we deze. Later horen we hem, en pas dán zien we hem.
Iets onder Callantsoog stappen we over van de LF10 naar de LF1 Noordzeeroute. De fietspaden gaan door de duinen en bij Petten zien we dan eindelijk de Noordzee. Het waait stevig (gelukkig in de rug) en de koppen staan op het water. Het stuk van Petten naar Camperduin is puur genieten. De wind, de zee, het gekrijs van de meeuwen. Soms sproeit er wat water en schuim over ons heen als we helemaal alleen over de dijk aan de zeekant fietsen. Eigenlijk gaat dit unieke stukje Nederland véél te snel voorbij.

Na Camperduin fietsen we weer het binnenland in. Via de bossen van de Schoorlse duinen komen we in Bergen aan Zee. Helaas zit het er hier weer op voor ons. We gaan binnendoor naar de bewoonde wereld van Alkmaar en tikken 236 kilometer af. De trein brengt ons weer thuis. Ondanks de regen hebben we de smaak wel te pakken en gaan we volgend jaar zeker verder met het rondje Nederland!

Terug naar de fiets site van Hans

Nadere informatie

Route
De 1200 kilometer lange route is goed aangegeven via de bordjes. Op een paar plekken konden we een bordje niet vinden en in dat geval is het boekje ‘De Ronde van Nederland via LF-routes’ handig. Dit boekje laat niet alleen de routes zien maar geeft ook allerhande achtergrond informatie over de plaatsen waar je langs komt, overnachtingsmogelijkheden, campings etc. Op de site van het landelijk fietsplatform is veel informatie over deze route te vinden en is ook het boekje te bestellen.

Overnachten
Het boekje bevat een aantal overnachtingadressen. Je kunt ook lid worden van ‘Vrienden op de fiets’.  Je krijgt dan een boekje met meer dan 3000 adressen door heel Nederland waar je voor €17,= p.p. kunt overnachten. En je krijgt er nog ontbijt bij ook. Een ander alternatief zijn de vele campings onderweg. Een groot aantal staat aangegeven in het boekje 'de Ronde van Nederland'.

Aanhaken
Je kunt op vele plaatsen in Nederland aanhaken of afhaken. In het boekje zijn de plaatsen met stations aangegeven zodat je op een comfortabele manier weer naar huis kunt reizen als je de route niet in één keer kunt doen. Houdt wel rekening met het feit dat reizen in de spits met de trein geen pretje is.

Internet
Google-en op internet naar ‘Ronde van Nederland’ geeft vele hits. Naast de site van het fietsplatform vind je vele reisverslagen, fotoverslagen en ook GPS routes. Het is een goed startpunt als je meer informatie wilt voor je gaat fietsen.

Panorama's
Op deze plek vind je een aantal van mijn panoramafoto's van de Ronde van Nederland.