Helsinki - Travemunde
Wat nu? – Rugzak – Russen – Boot – Vertrek – Bekenden – Lisa en Annemiek – Thuis

De laatste dag. We hoeven niet veel vandaag. Eigenlijk het enige dat we moeten is dat we op tijd bij de boot moeten zijn. Ik heb al op de kaart gekeken en dat is maar een klein stukje. Het voelt raar. Als een mooi boek wat je net hebt uitgelezen. Wat moet je nu?
We slapen dus uit. Als je het tenminste uitslapen kan noemen. In elk geval doen we rustig aan. Uitgebreid ontbijten en koffie drinken. Het is mooi weer dus dat kan goed.
Daarna fietsen we even naar een gigantisch winkelcentrum Itakeskus, iets verder terug langs de weg. Een soort Paddenpoel, maar dan tien keer zo groot. Maar we zitten helemaal niet in een koop-stemming. Ten eerste kunnen we nauwelijks wat meenemen op de fiets. En we hebben ook weinig behoeftes. We sjouwen wat rond en kijken hier en daar. Saskia vindt per toeval haar ideale rugzakje. Net zo een als mij maar dan in haar kleur. Bruin.
Bij een pizzeria in het winkelcentrum eten we. Saskia gooit een schilderij van de muur. Maar we mogen toch blijven. Daarna terug naar de camping. Ik heb geregeld dat we tot vanmiddag mogen blijven staan.

Op de camping komen we Sergej en Olga weer tegen. Ze waren verkeerd gereden. Ongeveer 100 kilometer naar het noorden, in plaats van naar het westen. Sergej heeft mooie spulletjes. Een digitale camera en een super de luxe telefoon. Maar geen kaart. Olga is jarig vandaag en ze gaan naar het zwembad. We gaan even met ze op de foto en wensen ze dan een goede reis. Zo gaat dat als fietsers onderweg. Vluchtige contacten.
Tegen drie uur zijn we ingepakt en kunnen we naar de haven. Alles is lekker droog door het mooie weer. Een ideale vertrekdag. De route naar de haven is gemakkelijk. Maar dan? Het is een compleet nieuwe haven. Zonder bordjes en zeker niet voor fietsers. We kunnen niet goed vinden waar we moeten zijn en ze doen op afstand hekken voor ons dicht. Bij de douane vragen we even en die wijst ons de goede weg. We waren er vlakbij maar er zat helaas een hek tussen dat niet open gaat voor ons.
Inchecken gaat zonder problemen en even later staan we in de zon in de rij. Het is niet erg om zo even te wachten. We moeten achter een volgauto aanfietsen om bij de boot te komen. Ze zijn nog steeds niet op fietsers ingericht. Nu mogen we de fietsen ergens op het benedendek in de hoek zetten. Er zijn geen touwen te vinden dus we zetten de fietsen wat scheef en gebruiken onze spin om ze vast te zetten. We zien geen andere fietsers.
Stipt om zes uur vertrekt de boot. Het is leuk om zo, gedurende daglicht, weg te varen. Zo zien we langzaam Finland uit het zicht verdwijnen.

Ik voorzie een saaie overtocht. Mijn boek is uit. De vakantie is voorbij. Het enige lichtpuntje is de massagestoel. Per toeval komen we kennissen van vroeger tegen. Willem en Gerda. En ze zijn ook nog wezen fietsen in Finland! Dit maakt de overtocht een stukje gezelliger. We wisselen ervaringen uit en eten gezamenlijk.

De binnenkomst in Travemünde is ook bij daglicht. Het is nog steeds prachtig weer en het is feest in Travemünde. Lisa komt ons samen met Annemiek halen. Maar ze hebben wat file gehad onderweg en zijn er pas als wij er ook zijn. We drinken nog wat samen en rijden dan naar huis. Na twaalven komen we aan. Het einde van de vakantie. De tassen vol met was en het hoofd vol met herinneringen. Het is mooi geweest.

Klik op een foto hieronder om hem groter te zien. Je kunt daarna bladeren met de pijtjestoetsen

                   
Vorige dag Overzicht