Tuohisaari - Puumala
Pont – Hout – Pont – Harju – Meren – Rustig – Drs. P. – Pont -
Rotstekeningen – Brug – Boodschappen – Eten – Moe

Als we om tien over negen wegfietsen, begint het net wat te regenen. Het zijn maar een paar spatjes en ook de enigen van de dag. Voor de rest worden we getrakteerd op mooi weer.
We nemen met weemoed afscheid van deze fantastische plek. Het waren een paar mooie dagen en het smaakt zeker naar meer. Maar om op de fiets te zitten is ook weer fijn. We zijn deze keer mooi op tijd bij de pont. Bij de tweede pont moeten we een tijdje wachten. Er komt net ongeveer een kilometer drijvend hout voorbij waardoor de pont niet kan overvaren. Het is geen straf om hier even te wachten want het is een mooi schouwspel om te zien. Als een schaapshond gaat een bootje om de massa hout heen. Hier een duwtje, daar wat bijsturen. Het bootje leidt de gehele colonne hout in goede banen.

Na de pont fietsen we weer een stuk over de mini harju richting Sulkava. De uitzichten zijn fantastisch en het is weer heerlijk om te fietsen. Later op de dag merken we wel dat we vijf dagen stil hebben gezeten want de spieren moeten op gang komen en ze zijn het ook niet meer gewend. In Sulkava doen we wat boodschapjes en nemen een koffie met een cakeje voor de somma van € 1,=.
Na Sulkave volgen we een prachtige route. Deze loopt geheel door het binnenland met alleen maar bossen en meren. We komen nauwelijks huizen tegen. Alleen in de verte is soms de bewoning te zien en auto’s zien we helemaal niet. De weg meandert zich tussen allerlei meren door. Dit is absoluut een van de mooiste dagen die we gefietst hebben. Vlak voor het derde pontje van de dag nemen we even pauze op een steiger. Met een eigen gemaakt kopje koffie genieten we van het uitzicht en zien we de pont heen en weer gaan. Ik kan het niet helpen, maar Drs. P. komt weer in gedachten.
De pont kost weer niets omdat het deel uitmaakt van de openbare weg. De omgeving blijft inspireren en op een gegeven moment komen we langs een stuk waar nog rotsschilderingen te zien zijn. We zetten de fiets langs de kant en moeten een stukje lopen voor we er zijn. Ik kan ze maar moeilijk onderscheiden maar omdat er een bordje bij staat met de tekeningen zie we het uiteindelijk wel. Bijzondere plek hier!

De laatste kilometers komen we op een drukkere weg. Na een bocht krijgen we ineens het zicht op de brug bij Puumula>. Het is een schitterend gezicht, ook omdat het zo’n prachtig weer is. Omdat we er bijna zijn, doen we nog even een bakkie met het uitzicht op de brug. Even later fietsen we eroverheen en daarna eronderdoor.
Het centrum van Puumala is zoals alle centra in Finland; het is er eigenlijk niet. De huizen liggen ver verspreid van elkaar. Soms een losse supermarkt. Ook hier en daar doen we nog wat boodschapjes zodat we straks wat te drinken hebben bij de tent. Onder de brug is een klein marktje en een terras. We gaan daar niet zitten want we zijn moe en willen graag door naar de camping.
Die is maar een klein stukje verderop. We kunnen de tent goed kwijt tussen de bomen en hebben een picknick bankje erbij. Dat delen we met een paar fietsers uit Frans-Guyana. Zij heeft wat last van haar knie, dus het fietsen gaat wat moeizaam. Ze zijn op Helsinki gevlogen en moeten sneller weer terug in Helsinki zijn dan wij.

Het is fijn dat we de beschikking hebben over de picknicktafel want vandaag koken we weer zelf. Er staat rijst met gehaktsaus op het menu en dat smaakt prima. Saskia doet nog een wasje in haar fietstas en we lopen nog de camping over. Alle campings hebben hier vuurplaatsen en je ziet de Finnen daar dan ook verzamelen. Ze nemen allemaal hun eigen worstjes en drank mee en schuiven aan. Daar ontstaan dan vanzelf gesprekken. Wij hebben dit eigenlijk nooit gedaan, maar ik denk dat het best wel gezellig kan zijn.
Bij een steiger kunnen we terugkijken naar de brug. Het is heerlijk warm en op een steiger mijmeren we wat weg bij het uitzicht. Dit duurt niet al te lang want we zijn beide compleet af en liggen er vroeg in. Morgen is er weer een dag.

Klik op een foto hieronder om hem groter te zien. Je kunt daarna bladeren met de pijtjestoetsen

               
               
Vorige dag Overzicht Volgende dag