Fietsvakantie 2012
De groene weg naar Baflo
Van Middellandse zee tot Waddenzee

Ierland was vorig jaar qua landschap tranentrekkend mooi. Het weer was evenwel ook wat aan de vochtige kant. Vandaar dat we in 2012 ervoor kiezen om weer eens in de zon te fietsen. We nemen dit jaar de fietsbus naar Arles, Zuid-Frankrijk. Daar aangekomen fietsen we door de Camargue naar de Middellandse zee. Even de teen in het water dippen en dan zit de vakantie er weer op. Daarna gaan we namelijk weer naar huis. Dat we daar vier weken over willen doen is een detail.
De kans op zon is natuurlijk in Zuid-Frankrijk wel erg groot. En we worden ook niet teleurgesteld. Daarentegen zijn mijn verwachtingen van het landschap lager. Dat blijkt gelukkig mee te vallen. Ook in Frankrijk is het mooi. En Luxemburg en de Ardennen zijn een mooi toetje.
Met betrekking tot de cultuur is het minimalistisch dit jaar. De route loopt vrijwel (ruim) buiten de grote steden om. We komen in Arles, Avignon en Orange. Veel later nog in Luxemburg. En daarmee heb je het ook wel gehad.

De route die we gaan volgen is van 'de Groene Weg naar de Middellandse Zee' van de Europafietsers. Deze loopt van Maastricht tot aan de Middellandse zee. Iedereen die zich een beetje fietser noemt heeft deze route al een keer gedaan. Voor aspirant wereldfietsers is dit dan ook een route 'om het te leren'. Ook dit jaar gaan er weer veel mensen op pad via deze route dus we komen veel fietsers tegen. Tegenkomen? Ja, tegenkomen. Aangezien wij, in tegenstelling tot de meesten, de route andersom rijden. Daarom noem ik onze reis ook 'de Groene Weg naar Baflo' en als subtitel ‘van Middellandse zee tot Waddenzee’.
Voor het deel van Maastricht tot Baflo heb ik een eigen route uitgestippeld, met behulp van de fietsrouteplanner van de Fietsersbond. Hierbij heb ik getracht een route te puzzelen die we nog niet gedaan hebben want we zijn al vaker verticaal door Nederland gegaan.

Vrijdagmiddag om één uur vertrekt de bus vanaf het Amstelstation in Amsterdam. Daarna pikken we nog mensen op in Utrecht en Eindhoven en dan in een ruk door naar het zuiden. We stappen niet alleen als eersten in, we stappen ook als laatste uit. Alles verloopt planning  en we zijn voor 9 uur ’s ochtends in Arles.
Het is overigens niet echt goedkoop om met de bus te gaan. We zijn met z’n tweeën 355 euro kwijt. En dan reken ik de boekingskosten nog niet eens. Ze weten wel hoe ze de zaak kunnen uitmelken want we betalen niet alleen een hoogseizoen toeslag, je moet ook nog extra betalen omdat je een enkele reis neemt. WTF?! Ja, je wordt gestraft omdat je maar één kant op gaat. Nu snap ik wel dat je geen lege bussen terug kunt laten rijden maar er gaan toch gemiddeld evenveel mensen heen als terug. Tenminste als ik zie hoeveel mensen de Groene weg rijden naar het zuiden toe, dan lijkt me die bus ook wel op de terugweg vol te zitten. Het vliegen naar Dublin was vorig jaar goedkoper maar ik ben allang blij dat we er nu zo kunnen komen met de bus dus mijn gemopper is eigenlijk niet terecht.

 


In de Middellandse zeeIn de waddenzee


Door hier te klikken kom je bij het overzicht van de reis. Je kunt een dag kiezen en daarna dag voor dag door het reisverslag heen gaan. Ben je meer visueel ingesteld en zijn de foto's genoeg voor jou, dan kun je die hier bij elkaar vinden. De panorama's kun je in een mooiere vorm hier vinden
En als je de tekst van het reisverslag graag off-line wil lezen dan kun je dat hier in een Word document downloaden.

!! De kaartjes kun je op klikken, dan worden ze groter getoond !!

Van de gehele reis zijn GPS gegevens beschikbaar. Deze zip file bevat naast de tracks die we gefietst hebben, ook de geplande route en alle campings in de buurt van de route. Bedenk wel dat ik deze niet gecontroleerd heb, dus als een camping er niet is, dan niet huilebalken bij mij. Daarnaast heb ik in een Excel file een reisschema gemaakt. Deze bevat de afstanden tussen de overnachtingen, de etappes en links naar campings en hostels.

Hans van der Veeke
Februari 2013

Om terug te gaan naar de fietssite van Hans, klik hier.

Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben, schroom dan niet om me te mailen. Dit kan op het volgende adres:


Wellicht ten overvloede: Alle foto's en teksten op deze site zijn (c) 2012 van Hans van der Veeke. Mocht je wat willen gebruiken, overleg dan eerst met mij!