Zondag 14 juli : Been there, done that.
Traject : Londen – Laleham (73 km – totaal 270 km)
Overnachting : Laleham Park campsite (£ 25,=)

There’s really no point in going fast, riding far… It’s when you step off the bike that you’re really in the place.
-- Mireille

Het was een zweterige nacht. We zitten aan een kruispunt en via het open raam komen veel verkeersgeluiden binnen. Elk half uur komt er wel een ambulance of een politiewagen voorbij met loeiende sirenes. Niet de beste manier om een goede nachtrust te krijgen. Desalniettemin worden we wel uitgerust wakker. Daar helpt een dag fietsen wel aan mee. We ontbijten in de keuken aan gewone stoelen. Dan laden we de fietsen op en vertrekken voor een dagje Londen.

Allereerst moet ik zeggen dat ik respect heb voor de routemaker. Zoals hij je door Londen leidt, chapeau! We volgen een groot deel van de dag de Theems. Niet alleen er langs, maar we gaan er meerdere malen ook overheen. En als je langs de Theems rijdt, dan kom je haast vanzelf langs alle hoogtepunten van Londen.
We fietsen eerst langs de Millenium Dome. Ze hebben een enorme skilift er naar toe gebouwd. Van de noordzijde van de Theems loopt hij naar de Dome. Het is hier nu nog rustig. We delen het fietspad met vele joggers en wat andere vroege fietsers.

Daarna gaan we naar Greenwich. We moeten hiervoor wel een klim van 17% doen maar het uitzicht is zeker de moeite waard. En het observatorium is een prachtig gebouw. Hier loopt ook de 0 meridiaan. Hij is nog niet open anders hadden we kunnen doen wat elke toerist hier doet: één been in het oostelijk halfrond en één been in het westelijk halfrond. We zien wel wat interessante feiten over de Engelse eenheden. Ook de scheepsklok is wat nieuws voor mij. Precies om twaalf uur wordt er een rode bol gehesen zodat je je eigen tijd kan kalibreren. Ook fietsen we hier door de eerste van vele parken die Londen rijk is.
Daarna suizen we naar beneden en gaan door centraal Londen. Het is behoorlijk puzzelen met de route en de GPS, maar ondanks dat we een paar keer verkeerd rijden, komen we er wel. Alle hoogtepunten komen langs en Saskia wil overal met haar fiets op de foto. Ze staat voor de Tower Bridge, de London Eye en de Big Ben.

Dan gaan we door naar Buckingham Palace. Half Londen is afgezet want volgens mij zijn er wel vijf verschillende marathons tegelijk. Voor allerlei goede doelen. Ik had verwacht dat Londen op zondag wat rustiger zou zijn, maar door al deze activiteiten is het tegendeel waar. Het ziet overal zwart van de mensen. Ook door het mooie weer is iedereen naar buiten gegaan. Het voordeel is wel dat veel wegen afgezet zijn. Er mogen geen auto’s langs, maar wel fietsers.

Als we langs Buckingham Palace willen gaan, worden we tegengehouden door een Bobby. We mogen hier niet fietsen, we mogen hier niet lopen met de fietsen, kortom fietsen zijn hier verboten! We hoeven maar een paar honderd meter verderop te zijn, maar zelfs dat is te veel. Ik dring maar niet verder aan want hij grijpt al naar zijn handboeien. Daardoor moeten we een stuk omfietsen maar uiteindelijk komen we in en door Hyde Park. En ook daar is erg veel volk op de been. Elk van de vijf marathons eindigt hier. Ik zie startnummers boven de 40.000, dus dat zegt genoeg. Maar het is ook erg gezellig hier, dus we doen lekker mee en maken een lunch in het park.

We fietsen via, soms sjieke, wijken naar de westkant van London. Het valt ons op dat er best veel parken zijn hier. Na Fulham en Barnes komen we in het Richmond Park. We wanen ons op de Veluwe, zo groot is het hier. Er zijn hier veel fietsers en dagjesmensen. En ook een kudde herten draaft hier vrij rond.
De rest van de route loopt grotendeels over jaagpaden van matige kwaliteit. Regelmatig stuiteren we over boomwortels en grove steenslag. Maar langs de rivier is het altijd gezellig. In Kingston upon Thames is een grote regatta (roeiwedstrijd) bezig.
Voor we in Hampton Court komen moeten we weer over de brug. Het fietspad wordt vaak gedeeld met wandelaars en ze zijn hier niet aan fietsers gewend want het geluid van de bel doet niets. Een man gaat mopperend opzij, maar als ik hem later weer tegenkom biedt hij zijn excuses aan. Hij had niet door dat hij op het fietspad liep. In Hampton Court doen we boodschappen voor de avond. We eten tortellini met een sausje en een tomatensalade.

Na nog een jaagpad komen we bij het voetveer bij Weybridge. Elk kwartier mag je de bel luiden en dan vaart een bootje je voor 3 pond naar de overkant. We moeten de fietsen wel in het bootje tillen maar de galante jonge kapitein helpt ons een handje.

Aan de overkant gekomen is het nog een paar kilometer naar de camping. Een klein stukje daarvoor is er een pub waar we het verloren vocht aanvullen. Loes zit de hele dag al een klein stukje achter ons en bij deze pub voegt ze zich weer bij ons. Met een nieuwe pint worden de verhalen vergeleken. Door London fietsen is een bijzondere ervaring. Het is bijna 100 km van de ene naar de andere kant en je leert een stad zo wel goed kennen. Anders dan via de normale bezoekjes. Het is voor het eerst dat we zo’n grote stad op de fiets doen, maar nu kunnen we zeggen; Been there, done that.

Bij Laleham is de camping. Hij is niet goedkoop met zijn £12,50 per persoon maar we krijgen een mooi plekje en voor dat geld komt er elk kwartier een vliegtuig over (we zitten blijkbaar vlakbij een vliegveld) en de douches zijn heerlijk warm. Tijdens het koken begint het behoorlijk te betrekken. Toch houden we het droog en het koelt eindelijk een beetje af.
Morgen een lange dag. We hebben dan 94 km op het programma staan want er zijn onderweg maar twee campings. Een op 35 km, wat te kort is, en deze na 94 kilometer. De weersvoorspelling voor de komende dagen is goed, dus het zal weer een mooie dag worden.

Klik op een foto hieronder om hem groter te zien. Je kunt daarna bladeren met de pijtjestoetsen

                   
                   
Vorige dag Overzicht Volgende dag