Vrijdag 19 juli : Bruggen en aardbeien
Traject : Bristol – Woolavington (92 km – totaal 614 km)
Overnachting : Fairway International (£ 9,=)

Op de fiets kwam langzaam maar zeker het besef dat je naar rechts kunt sturen, maar ook naar links.
– Bert Wagendorp

Ik had nooit gedacht dat ik zoiets in Engeland zou doen, maar vanwege de warmte vertrekken we extra vroeg. Dit betekent om zes uur eruit en ruim vóór zeven uur zitten we al op de fiets. Het ging nog bijna mis want de fietsen staan in de kelder en daar hangt een briefje dat de lift het niet doet. Gelukkig doet de lift het wel, anders had ik ze naar boven moeten tillen.

In elk geval is het nog lekker koel. Al snel zitten we op een mountainbike-achting pad langs de Avon. Het is de monding van deze rivier en door het trechtervormige kanaal van Bristol heb je hier verschillen van 15 meter tussen eb en vloed. Het is nu eb en een grote modderbende.
We zien er maar weinig van, want onze mond valt open van de ’Clifton suspension bridge’. Deze is ontworpen door Isambard Kingdom Brunel (1806). Niet alleen een bijzondere naam, hij was ook een ‘remarkable’ mannetje. Op zijn twintigste was hij al de chief-engineer voor de aanleg van een tunnel onder de Theems in Londen. Daar ging wat mis en daardoor kwam hij in het ziekenhuis. En omdat hij toch niets te doen had, deed hij maar mee met dit ontwerp voor de brug. Hij won. Daarna heeft hij nog meer ’remarkable’ dingen gedaan maar het meest remarkable vind ik nog dat hij dit allemaal heeft gedaan op een dieet van vier uur slaap en 40 sigaren per dag. De brug is trouwens gebouwd tussen 1836 en 1864. Bedoeld voor paard en wagen en voetverkeer. Nu gaan er per dag 12.000 auto’s overheen. We kunnen wel stellen dat hij gebouwd was voor de toekomst.

 

Bij Pill stoppen we even voor het ontbijt. Daarna gaat het weer over rustige wegen met hoge heggen verder. Bij Clevedon komen we bij de Atlantische oceaan. Formeel hebben we nu Engeland van oost naar west overgestoken. Maar daar zijn we nog niet tevreden mee. We willen nog naar Lands End. Dat betekent nog een stuk verder zuidwaarts. Clevedon heeft trouwens een prachtige pier. Zo mooi dat hij in 2012 pier van het jaar was. Van een afstand lijkt het alsof hij van meccano gebouwd is.

Vanaf Yatton zitten we weer een tijd op een voormalig spoorwegtraject. De ‘Strawberry Line’. Tot 1963 werd hier veel fruit, voornamelijk aardbeien, vervoerd tussen Yatton en Cheddar. Vandaag de dag vervoeren wij voornamelijk stof op deze lijn. Er is vandaag ook voor het eerst wat meer wind. Dit komt waarschijnlijk omdat we dichter bij de kust zitten. Niet alleen geeft dit wat extra verkoeling, we hebben hem ook nog ‘ongeveer’ mee. Ik hoop dat dit zo blijft.

Cheddar is natuurlijk bekend van de kaas. En mocht je dat niet weten, dan wordt je er hier ongeveer honderd duizend keer aan herinnerd. Maar Cheddar is ook een toeristen trekpleister vanwege de grotten en de gorge. De laatste fietsen we een paar kilometer in en op, maar we hebben niet de lust om hem helemaal te doen. De route gaat helaas de andere kant op, dus alles wat we hier fietsen moeten we ook weer terug.

Het laatste stuk doet een beetje Nederlands aan. Er staan zwart-witte koeien in de wei en het is behoorlijk vlak. Maar de weiden zijn nogal moerasachtig en in de verte zien we de Mendip Hills, dus er is geen vergissen mogelijk. Zo langzamerhand begint de hitte te vermoeien. We zijn blij dat we vandaag rond vier uur op de camping zijn. Eerst vergisten we ons en reden we een woonwagenkamp op. Dit komt omdat de camping een stuk verder ligt, dan waar ik dacht dat hij zou liggen. Voor £9 kunnen we er een nachtje staan. Dit is ook de eerste camping die met douche muntjes werkt. Voor de 50 pence krijg je wel een lange, hete douche.

Ik was het stof van de tassen en de fietsen. Mijn rem loopt wat aan en die repareer ik. Daarna warmen we de chili op en dan is het einde dag. Morgen begint het zware klimmen volgens de gids. We moeten dan een lange stuk overbruggen omdat er niets is onderweg. Geen campings en geen winkels. Dus dat betekent op tijd boodschappen doen. Maar voorlopig genieten we nog even van de schaduw, een koud drankje (want de kampwinkel is nog open) en het gezelschap van Loes.

Klik op een foto hieronder om hem groter te zien. Je kunt daarna bladeren met de pijtjestoetsen

             
             
Vorige dag Overzicht Volgende dag