Maandag 22 juli : Pushbike
Traject : Little Torrington - Bude (56 km – totaal 848 km)
Overnachting : Upper Lynstone (£ 20,50)

Gravity hurts
– Katy Perry - Wide awake

We worden vroeg wakker met nog steeds behoorlijk vermoeide benen. Dat brengt ons gelijk op de discussie van de dag; Hoe, maar vooral hoever, gaan we verder vandaag? Want de laatste twee dagen waren behoorlijk slopend. Saskia wil minder kilometers maken. Ik wil een logische indeling zodat de klimmetjes wat verdeeld zijn. We komen er niet goed uit en zitten met warse koppen aan het ontbijt. Uiteindelijk zien we meerdere opties:

1. We vervolgen de route uit het boekje die via Tintagel loopt met de drie mega-klims en doen er dan maar een paar dagen langer over.
2. We nemen na Bude fietsroute 3 die over de Bodmin moor loopt. Deze is lichter maar –naar het schijnt- minder mooi.
3. We gaan niet door naar Lands End en steken zuidelijk door naar Plymouth.
Optie drie valt eigenlijk meteen af. De keuze voor optie een of twee stellen we uit tot we op de splitsing zijn. Eerst maar eens naar Bude. De receptie is nog steeds dicht, dus we kunnen niet betalen. Ik stop een briefje in de bus en we gaan.

Het eerste deel tot Sheepwash zitten we nog grotendeels op de Tarka trail. Maar zodra we van de trail af gaan begint het grote klimmen weer. Bij Sheepwash is de situatie onduidelijk. De GPS en de routebordjes zeggen wat anders dan het kaartje. We kiezen voor de route via Black Torrington. Als we het weggetje inslaan, zitten er een paar oude mannetjes op een bankje. Een van hen hoor ik mompelen ’you are going to enjoy this one’. En hij krijgt gelijk.

Meerdere keren storten we met 20% of meer 100 meter naar beneden. Dit kan niet zo hard want de weg is smal, onoverzichtelijk en ligt vol met grit. Daarna moeten we meteen dezelfde afstand en steilheid omhoog klimmen. Dit is niet te doen en ik moet van de fiets af. Als ik boven ben, loop ik naar beneden om Saskia te helpen met duwen. Nu is me duidelijk waarom ze in Engeland een fiets ook wel een ’pushbike’ noemen. We gaan compleet kapot op dit stukje. Ik had een fietsvakantie gepland, geen wandel- en fietsvakantie…

Zo klimmen en dalen we verder tot Holsworthy. Terwijl ik op een bankje bijkom, neemt Saskia de epo voor vrouwen; even shoppen in het dorp. Daarna gaan we door naar Bude.

Langzaam zakt de temperatuur. De oorzaak zien we in de verte; er hangt zeemist . Bij de kust is het helemaal betrokken maar dat is niet te merken aan de drukte. Ontzettend veel toeristen hier en ook aan de winkeltjes te zien is het hier het Zandvoort van Engeland. We doen boodschappen en zoeken de camping in Bude op ondanks dat we maar 56 kilometer hebben gedaan. We willen ook wel een keer voor zes uur op de camping zijn. Het zijn ook meteen toeristische prijzen want we betalen £ 20,50. En daarvoor krijgen we een mooi plekje met uitzicht over Bude en heerlijke douches.
Omdat we lekker op tijd zijn kunnen we even langer zitten. Er is zelfs tijd om een wasje te doen. Voor £3 laten we een machine draaien en voor £2,50 drogen we het spul. Even de zweetlucht eruit.
Daarna maken we een maaltje van noedels, roergebakken groentes en garnalen. Van meerdere mensen hebben we al een slechte weersvoorspelling gehoord. Storm, onweer en regen. Ook het weerbericht op de telefoon bevestigt dit. We ruimen dus snel op zodat we zo naar binnen kunnen als het begint. Gelukkig is het niet nodig. Het blijft zwaar bewolkt, maar wel droog. Van de buurman horen we dat je zo door het veld naar de kust met kliffen kunt lopen. Dat doen we dan ook nog even. Het zijn inderdaad mooie uitzichten. En met dat op het netvlies kruipen we erin.

Klik op een foto hieronder om hem groter te zien. Je kunt daarna bladeren met de pijtjestoetsen

         
         
Vorige dag Overzicht Volgende dag