Fietsvakantie 2017
Velodyssée-Normandië-Bretagne route-LF9

Noorwegen was vorig jaar erg mooi. Maar  ook erg nat en koud. Dus dit jaar wilden we wel weer eens wat warmte en mooi weer. En aangezien ik de zee en het strand ook erg mooi vind, kiezen we voor de fietsroute van 2013; de Velodyssée. Het belooft veel strand en dus ook mooi weer. Is dat ook uitgekomen? Daar kan ik alleen maar 'Ja' op antwoorden. We hebben veel mooi weer gehad. Ook wel regen, maar vooral zon, alhoewel de temperatuur ongewoon laag was voor de streek en het jaargetijde.

We verlaten de Velodyssée in Nantes. Daar gaan we over op de Normandië-Bretagne route. Een uit het assortiment van de Europafietsers. Deze route leidt ons meer door het binnenland van Bretagne en later Normandië. Hier moeten we ook weer eens wat klimmen. Niet veel, maar genoeg om de zweetdruppels in de bilnaad te voelen.

Met de Normandië-Bretagne route eindigen we in Noord-Frankrijk. Via wat stukjes eigen route en de LF1 komen we in Gent. Wat een prachtige stad is dat.

Toch blijven we hier maar één extra dag en gaan we spoorslags naar Nederland. De grens is lastig te vinden maar via Zeeland komen we tenslotte op de LF9 oftewel de NAP route. Deze brengt ons in Groningen en dan is het nog maar een klein stukje naar Baflo.

Dit jaar wat meer kilometers dan vorig jaar. Voornamelijk omdat het grotendeels vlak was. Ik had gerekend op een voornamelijk zuidelijke wind, maar dat viel wat tegen. Alhoewel er niet veel wind stond, hadden we hem wel meestal tegen. Maar dat mocht de pret niet drukken.

De Velodyssée vond ik mooi maar veel van hetzelfde. Natuurlijk is het leuk om veel strand en zee te zien, maar daar tegenover stonden ook eindeloze wegen door duinen en bossen, een enkele keer onderbroken door een haventje of een stadje. En in Frankrijk kan ik altijd minder cultuur en historie vinden dan in, bijvoorbeeld Engeland.
Daarom was de Normandië-Bretagne route een mooie afwisseling. Bretagne heeft meer te laten zien en het noorden van Frankrijk aan de westkant is iets minder leeggelopen dan aan de oostkant. De LF1 door België was deels al bekend en Gent wil ik alleen maar naar teruggaan.
Een bonus was dat we de laatste week in Nederland veel mooi weer hadden. Onder deze omstandigheden is elk land mooi.

Op deze pagina krijg je een overzicht van de reisdagen. Hierop staan wat gegevens van de dag en kun je, per dag, een link vinden naar het reisverslag. Ook dit jaar verwijs ik naar de blogs die ik onderweg schrijf. Dit betekent wat heen-en-weer klikken, maar het scheelt mij ontzettend veel werk. Mocht je de tekst zonder plaatjes willen off-line lezen, dan kun je hier klikken  om een PDF bestand met alle verslagen te downloaden.

Om de GPS bestanden van onze route te downloaden kun je hier klikken. Het is een zip bestand met daarin een GPX en een GDB (Garmin) formaat. De bestanden bevatten de tracks, de campings en andere interessante informatie voor onderweg.

Daarnaast heb ik in een Excel file een reisschema gemaakt. Deze bevat de afstanden tussen de overnachtingen, de etappes en links naar campings en hostels.

Bij de route heb ik gebruik gemaakt van onderstaande gidsjes. Daarnaast verzamel ik allerlei informatie van internet. Van deze samen maak ik een eigen routeboekje met kaartjes en informatie gemaakt. Het boekje vad de Velodyssée kun je hier downloaden en die van het tweede deel van de route hier. Het is wel de versie zonder de kaartjes want die zijn copyright beschermd.

Zelf ben ik gek op cijfertjes en statistieken. Op deze pagina nog wat informatie over de etappes in grafieken.

En de acht mooiste foto's van de reis vind je op deze pagina.


Hans van der Veeke
Oktober 2017

 

Om terug te gaan naar de fietssite van Hans, klik hier.

Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben, schroom dan niet om me te mailen. Dit kan op het volgende adres:

Wellicht ten overvloede: Alle foto's en teksten op deze site zijn (c) 2017 van Hans van der Veeke, tenzij anders vermeld.
Mocht je wat willen gebruiken, overleg dan eerst met mij!